Python – A kígyó ezer arca

Python nem csak egyféle létezik. Te melyiket ismerted?
Python nem csak egyféle létezik. Te melyiket ismerted?

A Python egy sokoldalú általános célú nyelv, ami napjainkban a legnépszerűbb nyelvek egyike. Ha eddig még nem tetted meg, érdemes vele közelebbről is megismerkedned, mert ha IT területen képzeled el a jövőd, biztosan találkozni fogsz vele!

 1. A Python programozási nyelv története
 2. A Python nyelv jellemzői
 3. A Python különböző formái
 4. Pythonra épülő alkalmazások
 5. Python fejlesztőkörnyezet
 6. Python oktatóanyagok

A Python programozási nyelv története

Minden programozási nyelvnek megvan a maga története, ez alól a Python sem kivétel. Amikor ezeket olvasom mindig elgondolkodom azon, hogy vajon mennyi az igazságtartalma és mennyi a marketing rész. De tegyük fel, hogy ami a nyelvről terjed az igaz. Eszerint Guido van Rossum programozó kezdte el kifejleszteni a nyelvet Hollandiában még a 80-as évek végén. Nevét Monty Python után kapta, amit az írója kedvelt. A fő szempont, ami alapján megírta a nyelvet az volt, hogy egy végtelenül egyszerű, könnyen használható eszközt teremtsen, ami megkönnyíti a programozók hétköznapjait. A futtatási idő rovására ment ez a megközelítés, de ez programozók millióit nem igazán érdekli, örömmel alkalmazzák napjainkban is.

Sőt, sokkal népszerűbb lett a nyelv, mint az eleinte sejteni lehetett. 2020 júniusára már a Top 3 legnépszerűbb programozási nyelv egyike lett.

A Python nyelv jellemzői

A Python is egy olyan általános célú, magas szintű programozási nyelv, mint például a Java. Támogatja az objektumorientáltságot is. Dinamikusan típusos és automatikus memóriakezelést használ, mint a Perl.

Interpreteres nyelv, az ezen a nyelven írt program azonnal futtatható, ha van interpreterünk, ami segít átalakítani a kódot olyan módon, amit aztán értelmezni tud az operációs rendszer.

Bár a memóriával nem spórol, azért lehet használni memóriaigényes feladatokra is, ha lecseréled a futtató környezetet CPython vagy Cython nyelvre. Hogy mik ezek?

Python implementációk típusait kereső nő, számítógép előtt.
Többféle Python implementáció létezik, érdemes utána járnod, ha még nem ismered őket

A Python különböző formái

CPython

A CPython a Python nyelvnek egy C nyelven írt implementációja, ami egy bájtkód értelmező. Hátránya a globális interperet zárolás (GIL), ami egy folyamaton belül letiltja a párhuzamos szálak futtatását.

Cython

A Cython egy C nyelven írt implementáció. A fájl kiterjesztése .py helyett .pyx -ra változik. A Pyrex-en alapul, de több cutting edge funkciót és optimalizációt támogat.

Jython

A Jython egy Java nyelven írt implementációj, ami1999 óta elérhető. Jython programok képesek importálni és felhasználni bármilyen Java osztályt. Ezt használják az Oracle Weblogic Serveren, IBM WebShpere Application Serveren, de az NSA Ghidrája esetén is.

IronPython

C#-ban írt implementáció, ami 2008-ban jelent meg. Ezt használja pl. a Microsoft a Silverlight-ban.

PyPy

Szintén a nyelv egyik alternatív implementációja. Gyorsabb, mint a CPython, mert egy just-in-time compilert használ.

Pythonra épülő alkalmazások

Elképesztően széles körben alkalmazott nyelv a Python. Az IT szinte minden területén megtalálható, pl. Big Data, adattudományok, mobilfejlesztés, felhőalapú technológiák fejlesztése, webfejlesztés. Ezt használ a Netflix, YouTube és Amazon is, de az Instagram, Google és Spotify is. Ismerős lehet a Dropbox, Pinterest és Reddit neve is.

Python fejlesztőkörnyezet

Anaconda

Remek lehet kezdők számára, egyetlen programot kell telepíteni csak hozzá, és már használhatjuk is. Jó kiegészítője a Spyder, ami egy nyílt forráskódú fejlesztőkörnyezet és amiben elérhető az adatelemzéshez szükséges alapvető könyvtárak is.

IDLE

Egy fejlesztői és tanuló környezet. A legtöbb platformon jól fut, színes szerkesztő felület, debug funkció, minden, ami a tanuláshoz jól jöhet.

PyScripter, PythonWin, BOa, SPE, Eric, etc.

Szintén jó kis IDE-k programok írásához, kinek-kinek ízlése szerint.

PyCharm

Én személy szerint ezt használom és meg vagyok vele elégedve. Kifejezetten Python számára írt fejlesztői környezet, quality check-kel, remote is használható, adattudományhoz használatos és beépített fejlesztői eszközökkel. Ha kipróbálnád: A PyCharm telepítése

PyCharm logo notebook kijelzőjén
PyCharm – Python fejlesztőkörnyezet

Python oktatóanyagok

Számtalan helyen és módon tanulmányozhatod a nyelvet, gyakorolhatsz és tanulhatsz szinte minden féle platformon. YouTube tutorialok egész garmadája, ingyenes és fizetős írott anyagok, oktató szoftverek, mobil appok és hivatalos képzések is rendelkezésedre állnak. A bőség zavarában néha nehéz kiválasztani a megfelelőt, ezért érdemes tanulás előtt kicsit körülnézni és személyiségedhez, stílusodhoz legjobban passzoló tanulási formát választani.

Python Institute

A Python Institute oldalán egy gyors regisztrációt követően el is kezdheted az ismerkedést a nyelvvel. Egy zárt oktató felületen lépésről-lépésre megismertetik veled a nyelv alapvető tulajdonságait, az adattípusokat, osztályokat, öröklődést és alapvető könyvtárakat is. Kicsit lassú, de mindenképp hasznos oktatóanyag, érdemes megnézned. Erős középfokú angol javasolt hozzá, hiszen a teljes anyag angol nyelven van. Ha ügyes vagy, a végén a vizsga teljesítése után még kis plecsnit is adnak.

Tankönyvek

Bevallom, én nem szoktam tankönyvből programozást tanulni, inkább az online oktatóanyagok híve vagyok, de azért összegyűjtöttem pár könyvet, hátha te ezeket keresed a tanuláshoz:

 • Koós Antal: Python a gépben (2016)
 • Mark Summerfield: Python 3 programozás (2009)
 • Brad Dayley: Python zsebkönyv (2008)
 • Guta Gábor: Szoftverfejlesztés okosan Pythonnal (2020)

Ha nem riaszt el az angol nyelven tanulás, akkor ezek is népszerűek:

 • Mark Lutz: Learning Python (2020)
 • Mark Pilgrim: Dive Into Python 3 (2009)
 • Paul Jones: Python: The Fundamentals of Python Programming (2016)
 • Joshua Welsh: Python for Beginners (2016)

Online tananyagok

Online tutorialokat találsz a neten irgalmatlan mennyiségben:

 • a FreeCodeCamp oldalán vagy száz órányi videós oktatás teljesen ingyenesen
 • az Edureka! YouTube csatornáján is 10+ órás oktatóvideót
 • Google Developers sorozat
 • Python Programmer vlog

Neked melyik a kedvenc forrásod, miből tanulsz szívesen?

Szólj hozzá!