A PyCharm telepítése

PyCharm a számítógépen
PyCharm a számítógépen

PyCharm fejlesztői környezetet használok a Pythonnal való megismerkedésem első pillanatától kezdve. Jó magam is sok helyen néztem utána annak idején, hogy mit érdemes választanom kezdőként és épp ezért, ezzel a bejegyzéssel is segíteni szeretnék azoknak, akik még az út elején járnak. Tudom, hogy milyen elveszett érzés egyedül belevágni egy új terület elsajátításába, és ha ez olyan komplex téma, mint a programozás, akkor még több az elbizonytalanító tényező. Ahhoz, hogy kissé megnyugodjunk, érdemes megismerkedni az eszközökkel, környezettel, alapvető építőelemekkel és mindjárt könnyebben fog menni a tanulás!

Ha rögtön oda ugranál, ami érdekel, itt megteheted:

  1. Milyen fejlesztői környezetek vannak Python programok írásához?
  2. Mit tud a PyCharm?
  3. PyCharm letöltése
  4. PyCharm telepítése
  5. PyCharm használata
  6. Hello World! PyCharmban

Nézzük hát a Pythonhoz ajánlott fejlesztői környezeteket és végül a PyCharmot részletesebben!

Milyen fejlesztői környezetek vannak Python programok írásához?

Ahhoz, hogy elkezdj programozni, szinte semmire sincs szükség. Kódjaidat megírhatod egy sima szövegszerkesztőben is, Notepad++-ban, vagy akár papírra is, ha neked úgy jobban tetszik. A fejlesztői környezetek azért pratikusak, mert nem csak íráshoz adnak remek keretet, de javítják a szintaktikai hibákat, hibajelzésekkel, javaslatokkal, automatikus kiegészítésekkel segítik a munkád. Segítségükkel elmentheted a korábban írtakat különböző projektekbe, könnyen keresni tudsz bennük, és akár próbaképp futtathatod is a programod több alkalommal írás közben is, ezáltal gyors ellenőrzést tesznek lehetővé. Nem utolsó sorban egy jó IDE remek partner debugolás esetén is (erről talán már láttál mémeket keringeni a neten, én is egy külön fejezetben mesélek majd róla, miért hasznos ez a funkció már kezdőként is).

Mit jelent az, hogy IDE?

Az IDE – Integrated Developement Environment, azaz integrált fejlesztői környezet. Integrálva van benne egy praktikus eszközcsomag, mely segít neked programozás közben. Egy IDE-ben megtalálható a szerkesztéshez, fordításhoz és a kód értelmezéséhez szükséges minden összetevő.

Milyen IDE-k vannak Pythonhoz?

A PyCharm az egyik legnépszerűbb, de nem az egyetlen IDE, amit használhatsz, ha Python kódot szeretnél írni. A teljesség igénye nélkül néhány példa, hogy milyen IDE-ket használhatsz még: Eclipse (PyDev), Visual Studio Code, Wing, Komodo.

Mit tud a PyCharm?

Miben tér el a PyCharm a többi környezettől? Ezt kifejezetten a Python számára fejlesztette a JetBrains, ezért is olvashatod minden Pythonnal foglalkozó anyagban az elsők között a PyCharm nevét.

Két változata van a PyCharmnak, az a Community és a Professional. Ha egyetemista vagy, akkor érdemes kérni a sulitól egy licenszt és akkor hozzáférhetsz a Professional verzióhoz is ingyenesen, egyébként ez fizetős. A cikk második felében a PyCharm Community verziójáról fogok írni, egész egyszerűen azért, mert úgy sejtem, olvasóimnak ez lesz a gyakoribb választása.

Nincs hát más hátra, mint letölteni a jetbrains.com oldalról és bele is vághatunk!

PyCharm telepítése

Csukj be minden más programot és lépésről-lépésre állítsd be a PyCharmot. Egészen biztosan nem fog problémát okozni, szinte csak a “Következő” gombra kell kattintani.

Welcome ablak a PyCharm telepítőben

Választ ki, hogy hova szeretnéd telepíteni a PyCharmot. Természetesen felajánlja a C meghajtón a számára előkészített mappát, és hacsak nincsenek különlegesebb igényeid, ez tökéletesen meg is felel a célnak. Ha másik helyet szeretnél, a Browse-ra kattintva megadhatod.

Ebben az ablakban finomhangolhatod a beállításokat, kezdetnek javaslom, hogy fogadd el ezeket, később kifejtjük, hogy mi-mit jelent.

PyCharm telepítő utolsó beállítása

Telepítés után érdemes újraindítani a gépet és bele is vághatunk a gyakorlásba!

PyCharm használata

Indítsuk el a PyCharmot! Hozzunk létre egy új projektet! File – New Project

A felugró ablakban add meg a projekt nevét és végül nyomj a Create gombra!

File – New Python file

Ne feledd, hogy a python file-ok kiterjesztése .py lesz!

HelloWorld! PyCharmban

A Hello World! az első olyan program szokott lenni, amit minden programozási nyelven meg szoktak írni, amolyan 0. kezdő lépésként. Ezt tesszük meg most mi is.

Hogy is néz ki a Hello World! Pythonban?

Végtelenül egyszerűen! Ehhez nem kell semmi mást ismerned, csak a print függvényt.

print(“Hello World!”)

Nincs más hátra, mint a Run gombbal futtatni az első programot és készen is vagy!

Ha bármivel elakadsz, kérdezz bátran!

“A PyCharm telepítése” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!