KompoZer 1×1

Ebben a blogbejegyzésemben körbejárok mindent, amit egy teljesen kezdőknek tudni érdemes a KompoZer 0.8b3-ról, például a középszintű informatika érettségire felkészüléskor. Ha az összefoglaló után is maradtak még benned kérdések, tedd fel nekem üzenetben!

KompoZer a számítógépen.
KompoZer telepítése és használata
  1. Mi az a KompoZer?
  2. KompoZer telepítése
  3. KompoZer használata
  4. Egy KompoZer projekt részletei

Mi az a KompoZer?

Egy olyan nyílt forráskódú weblapkészítő program, melyet az is könnyedén használhat, akinek nincs erős programozói háttértudása. Egyaránt működik Windows, Linux és Mac gépeken is. Lényegében egy egyszerű HTML szerkesztőről van szó, nem véletlenül népszerű az érettségizők körében sem.

Nézzük meg, hogyan tudod telepíteni a KompoZert a gépedre és elkészíteni életed első weboldalát!

KompoZer telepítése

A KompoZer ingyenesen letölthető bárki számára, egyetlen kattintással: KompoZer letöltése

A telepítő sem okoz semmi nehézséget, a telepítőktől megszokott Next-Next-Finish elvet követi, így gyakorlatilag művészet elrontani. Azért biztos, ami biztos, nézzük meg együtt, mi várható!

A Varázsló először figyelmeztet, hogy mit is akarsz művelni: telepíteni fogod a KompoZert a gépedre. Itt “Tovább” kell lépni a siker érdekében.

A KompoZer telepítője.
A KompoZer telepítésének 1. lépése: Üdvözöl a Varázsló!

Második lépésként természetesen el kell fogadni a licencszerződést (ha van időd és türelmed, olvasd is el, úgy lenne szabályos):

KompoZer licencszerződés elfogadása
A KompoZer telepítésének 2. lépése: Természetesen el kell fogadni a szerződési feltételeket.

Ezt követően meg kell adni, hogy a számítógépeden hova szeretnéd telepíteni a KompoZert. Ha nincs jobb ötleted, igényed vagy elvárásod a telepítővel szemben, akkor simán csak fogadd el, amit a Varázsló felajánl, és nyomj a Tovább gombra. Ha konkrét elképzelésed van, hova szeretnéd tölteni, akkor a Tallózás alatt megadhatod a pontos helyet. Cirka 27.5 MB -nyi helyre van szüksége a telepítéshez.

Add meg, hogy hova szeretnéd telepíteni a KompoZert a gépeden!
A KompoZer telepítésének 3. lépésében adhatod meg, hogy hova szeretnéd majd telepíteni.

Mi jöhet még?

Ezt követően ki kell választanod, hogy hova tegye a KompoZer parancsikont. Itt is, hacsak nincsenek különleges igényeid, elegendő a Tovább gombra kattintani. Ha szeretnéd, hogy megjelenjen a Start menüben is akkor az alsó kis négyzetet pipáld ki!

A 4. lépés a parancsikonok helyének megadása. Te hova gyűjtöd a parancsikonokat?

Ha az Asztalra is szeretsz parancsikonokat gyűjteni, akkor ezt itt pipával megadhatod. Ha pedig a Gyorsindítás eszköztáron szeretnéd elérni a parancsikont, oda is kérheted, ízlés dolga:

A KompoZer parancsikonját hol szeretnéd látni?
Telepakolod az Asztalt vagy csak a Gyorsindítás eszköztáron sorakoznak a kis ikonok nálad?

Most, hogy tisztázta a Telepítő varázsló, hogy mit-hova rakhat, már csak egyetlen lépés van hátra: a tényleges telepítés. Amennyiben az összefoglalóval egyetértesz, akkor nyomj a Telepítés gombra. Ha úgy érzed, meggondoltad magad és valamin változtatnál, akkor a Vissza gombra kattintva ezt most még megteheted. A Mégse gomb pedig kiléptet a telepítőből.

Egy utolsó gombnyomás és készen is vagy: Telepítés!

Ha eljutottál ehhez az utolsó képernyőhöz, akkor nem gondoltad meg magad és sikerrel telepítetted is a KompoZert a gépedre. Ha a kis négyzetet bejelölve hagyod, akkor a Befejezés gombra kattintva el is indul a program. Készen vagyunk!

A KompoZer telepítése befejeződött. Jó munkát!
Ügyes voltál, sikerült!

KompoZer használata

Készen áll a szoftver a gépeden, nincs más hátra, mint elkezdeni vele az ismerkedést. Nézzük meg a kezelőfelületet!

Az első sorban a más szerkesztőkből már jól ismert Fájl – Szerkesztés – Nézet – Beszúrás – Formátum – Táblázat – Eszközök – Súgó menüpontokat láthatjuk. Beszédes nevek egy valóban egyszerű kezelőfelület érdekében.

KompoZer kezelőfelület belépéskor

Mint minden projekt esetében érdemes először is végiggondolni, hogy mi a konkrét feladat, nevet adni a projektnek és elmenteni. (Fájl – Új – Üres dokumentum – Fájl – Mentés)

Egy jótanács, akár weboldalt készítesz, akár Word doksit írsz, akár programozol, stb. egy fontos dolgot nem szabad elfelejteni: menteni, menteni, menteni. Időről-időre menteni kell azt, amin dolgozol. Ez egészen addig feleslegesnek tűnik, míg egy malőr folyamán el nem veszik az előző fél – egy órád munkája. Az a tapasztalat azonnal megtanít a mentés fontosságára! Tanulj más kárán, higgy nekem és ments rendszeresen!

A mentett dokumentum adatait a Formátum – Mentés menüpont alatt is megadhatod. Célszerű olyan információkat adni, melyről felismered a projekted már ránézésre is, így felejtsd el a 01, akármi, valaminévkell, mittudomén és egyéb variációkat! Érdemes ékezetektől, szóközöktől, extra karakterektől mentes nevet választani, hogy a weboldalad gond nélkül megjelenhessen majd a későbbiekben a neten.

Egy KompoZer projekt részletei

Telepítettük a gépre a szoftverünket, megtanultunk új projektet létrehozni és menteni, és megismerkedtünk a menüpontokkal is. Legkönnyebben egy szoftver használatát úgy lehet elsajátítani, hogy egy hobbi projekten kezdünk gyakorolni és maga a gyakorlat adja majd azt a keretet, amin belül ki lehet próbálni az egyes menüpontok alkalmazási lehetőségeit.

Épp ezért én is választottam egy hobbi projektet példaként, és ezen fogjuk együtt megnézni, mit is tudunk csinálni KompoZerben már néhány óra alatt is kezdőként.

Tegyük fel, hogy egy olyan weboldalt szeretnénk létrehozni, ami a számítógép felépítéséről szól és megjelenésében egyszerű, letisztult, mégis mutatós.

My Very First KompoZer Project

Első lépésként tehát hozzunk létre egy projektet a korábban megbeszéltek szerint! Nevezzük el My Very First Kompozer Project-nek, csak a szép emlék kedvéért!

Válasszunk arculati színeket a projektünkhöz. Az egyszerűség kedvéért a saját weboldalam arculati színeit alkalmazom majd, mert személy szerint én imádom ezt a zöld színt. A háttérszínem tehát a #DEF2F1 zöld lesz, amit a Formátum – Oldal színei és háttere menüpontben állítok be. Itt adhatsz meg minden más színt is, beleértve a sima szöveg színét, a linkeket, a kattintás utáni link színét, stb.

Az általam választott arculati színek és kódjai

Miután a kiválasztott színeket beállítottam és mentettem a beállításokat, meg is jelent a szerkesztőben a változtatásaim eredménye:

Háttérszín beállítva

Ha megvan a “dizájn”, jöhet az “értékes tartalom”, a számítógép felépítéséről.

A szerkesztő eszköztár ikonjai szinte teljesen megegyeznek egy sima Word szerkesztőfelületével, így úgy vélem, hogy ha írtál már Word dokumentumot, akkor ez sem lesz kihívás számodra.

A cím kiemelésére használjunk Címsor 1-et, alcímekre Címsor 2-t, és így tovább, de 3 mélységnél többet nem javaslok, emberi szem számára és logika szempontjából is valahol itt a határ egy átlag weboldal látogató szempontjából.

Elkészítettem a Címsor 1-es címet, a számítógép részeit felsorolássá tettem (beírod a szavakat, majd kijelölöd – Formátum – Felsorolás – Számozatlan) és készen is voltam.

Hogyan dobd fel az oldalt? Használj képet!

Ezt követően úgy éreztem, egy kép sem ártana, ne legyen ennyire üres az oldal. Kövesd a Beszúrás – Kép utat, majd add meg a kép URL-jét a felugró ablak első sorában, vagy nyisd meg a kis sárga mappát jobbra és keresd meg a kép helyét a számítógépen. Ne felejtsd el kitölteni a magyarázó szöveget, hogy miről is szól ez a kép az oldalon. Ahogy elvégzed itt a beállításokat, az ablak alsó részében meg fog jelenni a kép előnézete, így már egy ilyen előzetes lépésben is ellenőrizheted, hogy megfelelő képet választottál-e. Ha mindent kitöltöttél és mindent rendben találsz, akkor nyomd meg a felugró ablak alján az OK gombot és készen is van a kép beillesztése.

Ha szeretnéd módosítani a kép méreteit, akkor a képre kattintva a korábbi ablak ismét előhozható. Képre kattints jobb klikkel és válaszd a Kép tulajdonságai menüpontot. Ekkor a korábban megismert kis felugró ablak jön fel újra. Az ablak második fülén találod a Méretek menüpontot, melyben megadhatod az új méretarányokat is egyéni méret opciót választva.

My Very First KompoZer Project

Mire lehet még szükséged?

Nos, szöveget beiírni, színeket beállítani, képet beilleszteni és alapvetően formázni már tudsz. Ami még elvárás lehet egy teljesen alapszintű kezelőtől is, az a táblázatok megfelelő használata.

Tegyük fel, hogy hobbi projektünkben szeretnénk egy táblázatban megjeleníteni a memóriák típusait is!

Hogyan is fogjunk neki egy táblázat szerkesztésének? Nos, tervezéssel. Döntsd el előre, hogy hány oszlopra és sorra van szükséged! Én most szeretném azt kiírni a táblázatom első oszlopában, hogy elsődleges, másodlagos és harmadlagos memória, és mellé a táblázat másodig oszlopában mindegyikre mondanék egy példát is. Hogyan tehetem ezt meg? Mutatom.

A felső menüsorban kövesd a Beszúrás – Táblázat útvonalat és egy felugró ablakban add meg, hogy hányszor hányas táblázatra gondoltál, majd az OK gombra kattintva mentheted is.

Táblázat méretének megadása a felugró ablakban
Táblázat méretének megadása a felugró ablakban

Ezt követően beilleszti a táblázatot és már nincs is más dolgunk, mint kitölteni az értékes tartalommal és formázni a szöveget ízlésünk szerint.

A táblázatunk is elkészült.
A táblázatunk is elkészült.

Kérdésed maradt? Nem boldogulsz egy feladattal? Írj nyugodtan, vagy tedd fel kommentben!

Jó gyakorlást és ha érettségire készülsz, sikeres vizsgákat kívánok neked!

Szólj hozzá!